21 Nisan 2013 Pazar

Belediye İyi Çalışmış =)


Rakınıza Pi Buzu Atayım Mı ? :)


Matematik Hocalarımız İçin Güzel Bir Kravat


Artık Derslerde Çikolata Yemek Serbest =)


Çikolata yemenin, beynin matematik işlemlerini yapabilme kabiliyetini geliştirdiği bildirildi. İngiliz Psikolojik Toplumu’nun Brighton kentinde düzenlediği konferansta açıklanan bir araştırma sonucuna göre, yüksek miktarda çikolata içeren içecek ve gıdalardan alan gönüllülerin zihin hesaplarını daha kolay yaptıkları tespit edildi. Ayrıca gönüllülerin, bu işlemleri yaptıktan sonra kafa olarak kendilerini daha az yorgun hissettikleri ortaya çıktı.
İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi’nde beyin performansı araştırma merkezinin başkanı Profesör David Kennedy’nin yaptığı araştırmaya göre, özellikle öğrencilerin sınava girmeden önce yaptıkları ‘yeniden gözden geçirme’ işleminde çikolata yemek çok faydalı. Kennedy, çikolata içinde bulunan kimyasal madde flavanol’un beyindeki kan dolaşımını hızlandırdığını kaydetti. 
Araştırmaya katılan 30 gönüllüden 800 ve 999 arasında üçer üçer geri saymaları istendi. 500 miligram flavanol içeren çikolata yiyen deneklerin sayıları daha hızlı ve doğru okudukları görüldü. Koyu çikolatanın matematiksel işlemlerde sade ve sütlü çikolatalara göre daha fazla etkili olduğu da fark edildi.

Civcivler Toplama-Çıkartma Yapabiliyor


İtalya’nın Padova ve Trento üniversitelerinden bilim adamları, civcivlerin aritmetikten anladığını ortaya koydu.
Bilim adamları, civcivlerin iki paravanın arkasına yerleştirilen nesneleri “toplayıp-çıkartma” kabiliyetine sahip olduğunu denemeler yoluyla gösterdi. Araştırmanın liderlerinden Lucio Regolin, denemeler sonucunda civcivlerin, hangi paravanın arkasında daha fazla sayıda nesne olduğunu bulmak için “temel aritmetiğe” başvurduklarını belirtti. 
Proceedings of the Royal Society B. dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarında, civcivlerin her zaman, yumurtadan çıkar çıkmaz annelerine yakın kalmaları ya da onu izlemeleri gibi tanıdık nesnelere yakın kalmaya çalıştıkları kaydedildi. Regolin ve meslektaşları denemelerinde, civcivlerin tanıdık bulacaklarını tahmin ettikleri yumurta şeklindeki çikolataların içinden çıkan sarı plastik kutuları kullandı.
Regolin, bu plastik kutuları, her seferinde bir tane olmak üzere paravanın arkasına saklayarak bir civcivin gözü önünde “kaybettirdiklerini” söyledi. Civciv bu mini matematik sınavını bir kutunun içinden izlerken plastik kutuların 2 tanesinin bir paravanın 3 tanesinin de diğer paravanın arkasına yerleştirildiğini anlatan Regolin, kutusundan serbest bırakılan civcivin, hafızasını kullanarak iki paravandan en çok nesneyi bulundurana gittiğini saptadıklarını ifade etti. Paravanların arkasındaki nesnelerin birinden diğerine geçirilerek sayılarının değiştirilmesinin de bu “aritmetikçi’ civcivleri kandıramadığı kaydedildi.

Primatların ve maymunların sayabildikleri ve hatta evcil köpeklerin basit toplamalar yapabildiklerinin halihazırda bilindiğini kaydeden uzmanlar, bu çalışmanın, bu kadar genç bir hayvanın, önceden eğitilmeden, bu kabiliyete sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

Objeleri Düz Yansıtan Ayna


Objeleri düz yansıtıyorİngiliz matematik uzmanı objeleri, ters değil de doğru yansıtan ilk aynayı tasarladı.
 Matematik uzmanı olan Andrew Hick (42), ayna yüzeyine bilgisayar algoritmalarını kullanarak ışığı sektiren kavisli eğriler yerleştirdi. Böylece klasik aynalardaki gibi ışık ayna yüzeyinden göze doğrudan değil, yüzeydeki kavislerden kırılarak yansıdı. Bu da aynanın yansıttığı kişi veya nesnelerin tersinden değil düz haliyle görünmelerini sağladı.




            SOMA KÜPLERİ






Soma Küpleri yaratıcı bir kişiliğe sahip olan, şair, filozof, matematikçi ve bilgin Danimarkalı Piet Hein  tarafından icat edildi (1905)[(1996)]. 

Soma küpleri düzensiz şekillerden düzenli şekiller elde etmek için kullanılır. Soma küplerinde üç küpten bir tane düzensiz şekil ve dört küpten altı düzensiz şekil oluşur. Toplam yedi düzensiz şekil oluşur ve bu yedi düzensiz şekillerin bir araya gelmesiyle bir küp oluşabilir. Küpten başka bu düzensiz şekillerle 27 değişik şekil elde edilebilir. Köprü, kule, piramit, yılan, yatak vb.












Rotasyonel Şifreleme

       ROTOR MAKİNESİ
                                                         
Sezar şifrelemesinin ardından en popüler şifreleme yöntemlerden biri Rotasyonel Şifreleme (Rotor Machine) olmuştur. Bu makinelerin en popüler örneği, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı Enigma makinesi adlı cihazdır.
Rotasyonel şifre makinesinin en önemli özelliği, birkaç rotor’un bir araya getirilmesiyle birlikte şifrelemenin dinamik olarak değiştirilebilmesidir. Örneğin, ilk harfler bir şifreleme çeşidi, ikinci harfler başka bir şifreleme çeşidi, üçüncü harfler ise başka bir şifreleme çeşidiyle şifrelenebilir.
Bu tür şifrelemelerin kırılması için en popüler harfler yerine en popüler harf sekansları bilinmelidir; örneğin İngilizce'de NG ve ST harflerine arka arkaya sık rastlanır.






Bilim deyince, onda hakikat diye öne sürdüğü önermelerin pekin olmasını ister; pekinlik ise en mükemmel şekliyle matematikte bulunur. O halde bilim o disiplindir ki; önermeleri matematikle ifade edilir. O zaman matematiği kullanmayan disiplinler bilimin dışında kalacaklardır.
Mustafa Kemal Atatürk

Eğer bir kadının, ya da başka bir canlının, güzelliğini övmek isterlerse, bunu eşkenar dörtgenler, çemberler, paralel kenarlar, elipsler ve diğer geometrik terimler kullanarak yaparlar. 
Jonathan Swift 

Paradoksların en büyüğü, matematikte paradoksların olduğudur. 
E. Kasner, J. Newman

Matematiğe inanmıyorum.
Albert Einstein

Matematikte bir şeyleri asla anlamazsın, sadece onlara alışırsın.

John von Neumann

Matematikçiler aşıklar gibidir. Onlardan birine en küçük bir ilkeyi verin, o ondan bir sonuç çıkaracaktır, tabi bu sonucu kabul etmeniz gerekecektir, o da bu sonuçtan başka bir sonuç çıkaracaktır.

Bernard le Bovier Fontenelle

Matematik en bariz olanı en az bariz olan yolla kanıtlama işidir.

George Polya

Hilbert’in bir matematik öğrencisi derslere devam etmemeye başlamıştı. Ona delikanlının şair olmak için ayrıldığını söylediler. Hilbert’in şöyle dediği nakledilir: “Ben zaten onun bir matematikçi olmasına yetecek kadar hayal gücüne sahip olduğunu hiç düşünmemiştim.”

George Polya

Bir matematikçi sanmaz fakat bilir. İnandırmaya çalışmaz çünkü ispat eder. Güveninizi beklemez. Belki dikkat etmenizi ister.

Henri Poincare

Dünyada matematikçiler olmasaydı fizik için daha iyi olurdu. 

Daniel Bernoulli

Her şeyde olduğu gibi, matematiksel teoride de güzellik algılanabilir ama açıklanamaz.
Arthur Cayley

Sayılar çılgın bir deliyi kibar bir insana dönüştüren katalizördür.

Philip J. Davis

Tıp insanları hasta yapar, matematik kederli ve din günahkar. 

Martin Luther

Matematikçi, karanlık bir odada, orada olmayan siyah bir kediyi arayan bir adamdır. 

Charles R. Darwin 

Matematikçiler aşıklar gibidir, ona en ufak kuralı teslim edin o bundan tekrar ona teslim etmeniz gereken bir sonuç çıkaracaktır; tüm bunlardan başka bir sonuç.
Fontenelle

Matematik bilimlerin kraliçesi ve aritmetik matematiğin kraliçesidir. 
Gauss









İlginç Bir Pi Çantası


12 Nisan 2013 Cuma






Bunu yapanın aşağıdakilerden sıkıldığını sanıyorum :)




Matematik Asla Yalan Söylemez


Matematik Çok Ciddi Bir İş


Cem Yılmaz'ın Matematiğe Yaklaşımı



Cem Yılmaz'ın Havuzla Problemi






Başka bir video için buraya da tıklayabilirsiniz.




Kapan (Fermat's Room)




 Dört şansız matematik uzmanı adeta kabir azabına tutulmuşlardır. Zira birbirini hiç tanımayan bu dört zeki genç, eksantirik özelliklere sahip tuhaf biri tarafından büyük bir bulmacayı çözmeleri için gizemli bir mekana davet edilir. Orada uzmanları kötü bir sürpriz beklemektedir. Kendilerine yöneltilen soruları zamanında ve doğru olarak çözemezlerse, içinde bulundukları oda bir anda ölüm tuzağına dönüşecektir. Bu yetmiyormuş gibi bir büyük sorunsal ile daha karşı karşıya kalırlar. Kendilerini buraya getiren sebep ve aralarındaki ilişkiyi çözmeden kurtuluşları yoktur. Fermat's Room, Luis ve Rodrigo'nun yazıp yönettikleri ilk uzun metrajlı film. Filmde yer alan genç oyuncular ise bugün İspanya'nın en genç ve yetenekli yıldız oyuncularından oluşuyor.



"Ben filmi fragmanından tanırım"



 






Pi (Pi)





Max, çılgın olduğu kadar dahi bir matematik meraklısıdır. Matematiğe ve özelikle de pi sayısına karşı oluşturduğu takıntısı, onun tüm hayatının gidişatını belirlemektedir. Max, on yıldan beri tüm doğanın ölçülebilir bir kodlanma sistematiğine sahip olduğunu fark etmiştir. Artık tek amacı doğanın bu büyük sırrını çözmektedir. Max, elindeki verilerle karşısındaki problemin çözümüne kalkışır. Ancak adım adım vardığı sonuç, onu problemin tam da ortasındaki değişken yapacaktır. Max’ın vardığı nokta, dünyayı temellerinden sarsacak kadar yenilikçidir. Max, bu sonuçları saklamalıdır. Yeni dönem Amerikan sinemasının en heyecan verici yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Darren Aronofsky’nin takıntılar odaklı filmi, bir ilk film olarak büyük bir beğeniyle karşılanmıştı. Filmin başrolünü ise, tek kişilik şovunu sergileyen Sean Gullette üstleniyor. 




"Ben filmi fragmanından tanırım"



 








23 Numara (Number 23)





Walter Sparrow, kendi yaş gününde karısını almaya gecikir. Agatha, bir kitapçıda kan kırmızısı kapağı olan bir roman bulur. Bu kitaptaki hikaye, numeroloji ile ilgili bir cinayet gizemini içerir. Yirmi üç sayısı etrafında döner her şey. Kitaptaki hikaye Walter’ı fazlası ile etki altına alır. Hayal kurmaya başlar. Hayatında “23” sayısı ile yorumlayabileceği olaylara dikkat kesilir. Kitabın yazarının peşine düşer. Bir otelde 23 numaralı odada kalır ki burası hikayede olayların geçtiği mekandır. Bunun üzerine Walter bunun aslında bir roman olmadığına inanmaya başlar. Karısı ve oğlu onu korumak için kendisine yardım etmek isterler. Yavaş yavaş kendisini ve ailesini tehlikeye sokan Walter, gerçeğe doğru yaklaşmaktadır. Joel Schumacher’n yönettiği filmde Jim Carrey baş rolde. 




 "Ben filmi fragmanından tanırım"










Can Dostum (Good Will Hunting)





 Will Hunting genel iq’nun çok çok üzerinde bir zeka seviyesine sahip, MIT’de temizlikçi olarak çalışan genç bir çocuktur. Temizlik yaptığı akşamlardan birinde, bir sınıfın tahtasında yazılı olan bir matematik sorusuna denk gelir. Çözülmesi neredeyse imkansız olan bu problemi rahatlıkla çözen Will, sessizce ortadan kaybolur. Kısa zaman içerisinde problemi yazan profesör tarafından keşfedilen Will bu başarısını diğer sorularda da sürdürecektir. Ancak bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan gencin, bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacı vardır.
Son derece etkileyici bir başarı öyküsüne odaklanan film, bu başarılı senaryosunu Akademi Ödülleri’nde kazandığı Oscar heykeliyle taçlandırmıştı.







"Ben filmi fragmanından tanırım"












Kanıt (Proof)









 Son derece zeki fakat bir taraftan da ruhsal dengesi pek yerinde olmayan bir matematikçinin kızı olan Catherine, hayatı boyunca babasının yanından ayrılmamıştır. Bu sırada bir gün kız kardeşi Claire gelir dengeler değişir. Catherine onun hükmeden tavırları ile başa çıkmak zorunda kalır. Öte yandan kendisine fazlasıyla ilgi gösteren, babasının öğrencisi Hal ile mücadele eder. Dengeleri ve köprüleri sağlam kılmak uğrunda türlü çabaları harcarken, Catherine bir taraftan da babasından bu delilik ve deha arasındaki ince çizgideki beyin yapısından ne denli kalıtımsal olarak etkilendiğini sorgulamaktadır.






"Ben filmi fragmanından tanırım"
 










Google da pi günü için doodle yapmış!


Dominolardan Pi



Videonun uzunluğunun 3.14 olması da çok hoş olmamış mı ?

 

Pi günü ile ilgili bir site!!!
 

Matematik Günleri